17 Ocak 2012 Salı

DOĞADAKİ TAŞLARI BOYAMA


Yaklaşık beş yıl önce Kaz Dağları’nın eteğinde küçük, gelişmemiş ama muhteşem bir kasaba olan Küçükkuyu’da boyadım bu taşları. Çok yakın aile dostlarımızın zeytin ağaçları arasında, sit alanı olması nedeniyle etrafında tek tük evin bulunduğu, denize sıfır evlerinin önündeki kumsalda bu tip taşlardan alabildiğine mevcuttu. Ev sahibi aile dostlarımız yazın büyük çoğunluğunu burada geçiriyorlar ve biz onlara gittiğimizde taş boyama işine başlamışlardı. Tabi ki ben görür görmez çok beğendim ve hemen boyama çalışmalarına başladım.

Bu işi için gerekli malzemeler: Kurşun kalem, silgi, suluboya, çeşitli boylarda sulu boya fırçaları ve yat verniği.
Malzemelerin çok kaliteli olmasına gerek yok. Ben kasabadaki küçük bir kırtasiyeden temin ettim hepsini.


Gelelim boyama işlemlerine. İlk önce beğendiğiniz bir resmi, şekli ya da karakteri kurşun kalemle taşın üzerine çiziyoruz. Ben evdeki bütün kızların gecelik, pijama, makyaj çantası gibi üzerinde değişik karakter olan her şeyi topladım ve beğendiklerimi taşın üzerine çizdim. Taşın üzerindeki kurşun kalem çok rahat silindiği için hata yapmaktan korkmadan rahat rahat çizdim. Ancak çiziminiz iyi değilse asetat ve karbon kağıdı yardımı ile istediğiniz desenin kopyasını çok rahat taşa çıkarabilirsiniz.


Çizim işlemi bittikten sonra istediğim renklerde suluboya ile desenleri boyadım. Ardından yine siyah renkli suluboya ve çok ince bir fırça yardımı ile desenin üzerinden kontür geçtim. Boya kuruduktan sonra ( suluboya çok hızlı kuruyor) yat verniği ile önce bir yüzün tamamen kurumasını bekledikten sonra tüm taşı vernikledim.

Aslında bir çok taş boyamıştım ama bunlar dışındakileri hediye ettim. Küçük taşlarda boyadım ve arkadaşlarım onları iş yerlerinde masalarında, evlerinde, kütüphanelerinde benden hatıra olarak  kullandılar. Büyük olan taşları da biz evde kapı stoperi (İngilizcesi “door stopper”, Türkçe çevirisi aslında kapı durdurucusu ancak kapı stoperi olarak geçiyor her yerde) olarak kullanıyoruz.

Aşağıdaki taşlar da, benim akrabalarımdan öte yakın olduğum, çok sevdiğim ve değer verdiğim Meralciğim tarafından boyandı. Çok da şık ve dekoratif duruyorlar. Ellerine sağlık.

4 yorum:

Mutlu Eller dedi ki...

Harika boyamışsınız, hele o kurbağanın ifadesine bayıldım:)

Benim Kucuk Cennetim dedi ki...

Çok teşekkür ederim. Şapşal kurbiş :)

X madame dedi ki...

çok ciciler :))

Benim Kucuk Cennetim dedi ki...

teşekkürler :)